Jadłospis

ważny od 02-12-2019 do 06-12-2019

PONIEDZIAŁEK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
zupa mleczna lane kluski na mleku 200 ml, polędwica sopocka 15g, ser żółty 10g, rzodkiewka, sałata 25g, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, herbata rumiankowa 150 ml, mandarynka.
Obiad
zupa pomidorowa z ryżem 200 ml, kotlet pożarski z piersi kurczaka z natką pietruszki 80 g, ziemniaki puree 150 g, surówka colesław 70 g, kompot z porzeczki 150 ml.
Podwieczorek
budyń czekoladowy z wiśnią 100g (dzieci bez mleczne mus z wiśnią), chałka z masłem 35 g, herbata owocowa 150 ml.
WTOREK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
zupa mleczna płatki ryżowe na mleku 200 ml, szynka gotowana 15g, ser biały 15g, dżem 5g, pomidor, sałata 25g, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, herata z pomarańczą 150 ml, gruszka 1/2.
Obiad
delikatna zupa cebulowa 200 ml, gulasz z indyka z warzywami 100 g, kopytka (własnej roboty) 40g, mini marchewki glazurowane 70g, kompot truskawkowy 150 ml.
Podwieczorek
ciasto dyniowe oprószone cukrem pudrem 100g, kanapka z serkiem topionym z szynka i rzodkiewką 35g, bawarka 150 ml, woda.
ŚRODA
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
parówka cielęca (szt 2), na ciepło z ketchupem 5g, ser żółty 15 g, ogórek kwaszony, papryka 25g, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, kawa inka 150 ml, herbata cytrynowa 150 ml, banan.
Obiad
zupa barszcz biały 200 ml, łazanki z kapustą, kiełbaską i pieczarkami 130g, sałatka pomidor na sałacie masłowej 70 g, kompot wiśniowy 150 ml.
Podwieczorek
ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem na ciepło polany słodką śmietanką 130g, kakao 150 ml, woda.
CZWARTEK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
zupa mleczna owsianka na mleku z rodzynkami i miodem, jajo 1/2 faszerowane natką pietruszki, szynka sołtysówka 15 g, pomidor, ogórek świeży 25 g, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, herbata malinowa 150 ml, pomarańcza 1/2.
Obiad
lekka zupa grochowa 200 ml, rolada wieprzowa ze szpinakiem w sosie śmietanowym 100g, kasza perłowa 40g, bukiet warzyw z wody (brokuł, fasolka, marchewka) 70g, kompot jabłkowy 150 ml.
Podwieczorek
taca warzywna do chrupania (kalarepa, jabłko, marchew), mini kajzerka z kiełbaską żywiecką i ogórkiem kwaszonym, herbata miętowa 150 ml.
PIĄTEK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
zupa mleczna kasza manna na mleku 200 ml, serek bieluch z miodem 65g, indyka pieczony 15g, ( własnego pieczenia), ogórek św. , pomidor, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, herbata żurawinowa 150 ml, jabłko.
Obiad
MIKOŁAJKI
zupa koperkowa na indyku z warzywami i zacierką 200 ml, filet rybny (miruna) 80g w delikatnym cieście, ziemniaki z koperkiem 150 g, surówka z kapusty kwaszonej 70g, kompot śliwkowy 150 ml.
Podwieczorek
kisiel z morelą i biszkoptem 100 g, bagietka z masłem 35g, herbata koperkowa 150 ml.