Jadłospis

ważny od 11-01-2021 r. do 15-01-2021 r.

PONIEDZIAŁEK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
zupa płatki orkiszowe na mleku 200 ml, pasta z groszku zielonego 25 g, polędwica sopocka 15 g, papryka 25 g, pieczyw mieszane 35 g z masłem 5 g, herbata z pomarańcza 150 ml, banan.
Obiad
zupa jarzynowa 200 ml, kuleczki drobiowe z indyka 2 szt 80 g z pieczarkami, kasza pęczak 40 g, surówka z ogórka kwaszonego z kukurydzą 70 g, kompot truskawkowy 150 ml.
Podwieczorek
budyń waniliowy z musem malinowym 100 g, kanapka z serkiem topionym z szynką i pomidorem 70 g, herbata miętowa 150 ml.
WTOREK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
twarożek z rzodkiewką 65 g, kakao 150 ml, szynka tyrolska 15 g, pomidor 25 g, pieczywo mieszane 35 g z masłem 5 g, herbata rumiankowa 150 ml, pomarańcza 1/2.
Obiad
zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem 200 ml, tradycyjny kotlet schabowy 80 g, ziemniaki puree 150 g, buraczki duszone 70 g, kompot jabłkowy 150 ml.
Podwieczorek twarożek z rzodkiewką 65 g, kakao 150 ml, szynka tyrolska 15 g, pomidor 25 g, pieczywo mieszane 35 g z masłem 5 g, herbata rumiankowa 150 ml, pomarańcza 1/2.
ŚRODA
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie

serdelek z indyka 1 szt, ketchup 5 g, serek śmietankowy ze szczypiorkiem 15 g, ogórek kwaszony 70 g, pieczywo mieszane 35 g z masłem 5 g, kawa inka 150 ml, herbata,
jabłko.

Obiad
zupa kapuśniak 200 ml, kluseczki leniwe z masłem i bułeczką 130 g, surówka marchew tarta z brzoskwinią 70 g, kompot owocowy 150 ml.
Podwieczorek
mus wieloowocowy wł. rob. 100 g, kanapka z kiełbasą krakowską na pieczywie z ziarnami 70 g, herbata cytrynowa 150 ml.
CZWARTEK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
zupa mleczna zacierka na mleku 200 ml, pasta mięsno – warzywna 25 g, ser żółty 15 g, papryka, ogórek 25 g, pieczywo mieszane 35 g z masłem 5 g, herbata z cytryną 150 ml, wafle ryżowe, marchew do chrupania.
Obiad
zupa fasolowa z majerankiem 200 ml, udziki z kurczaka w sosie maślanym 80 g, ryż 40 g, sałata lodowa z rzodkiewką 70 g, mięta z cytryną 150 ml.
Podwieczorek
chałka z masłem i dżemem 70 g, kakao 150 ml, herbata.
PIĄTEK
Nazwa Posiłku Opis
Śniadanie
zupa mleczna owsianka 200 ml, szynka sołtysówka 15 g, serek bieluch 25 g, dżem 5 g, sałata 25 g, pieczywo mieszane 35 g z masłem 5 g, herbata koperkowa 150 ml, koktajl truskawkowo – bananowy 150 ml.
Obiad
zupa kalafiorowa z lanym ciastem 200 ml, roladki z miruny w sosie cytrynowo ziołowym 80 g, zielone ziemniaki puree 150 ml, surówka z czerwonej kapusty 70 g, kisiel do picia 150 ml.
Podwieczorek  

pasta z szynki na kanapce z pieczywa mieszanego, ogórek 70 g, herbata żurawinowa
150 ml.